Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ - 25η Μαρτίου 2020


 Αγαπημένα μας παιδιά, μαθητές μας, Ελληνόπουλα, 


Σήμερα γιορτάζουμε οι Έλληνες για  την Πατρίδα μας την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία της μετά από 400 χρόνια Τουρκοκρατίας (1453-1821). Σήμερα γιορτάζουμε οι Χριστιανοί τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου της Παναγίας η οποία δέχθηκε το χαρούμενο μήνυμα ότι θα γεννήσει τον Γιο του Θεού. 

Κάθε χρόνο γιορτάζαμε και τιμούσαμε με ξεχωριστό τρόπο
αυτή την μέρα. Εθνική εορτή ετοιμάζατε με τους δασκάλους σας με ποιήματα, με θεατρικό έργο, με τραγούδια δημοτικά, με παραδοσιακούς χορούς!  Υπέροχη πάντα ήταν η συμμετοχή σας στην παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο. Το πρωί εκκλησιαζόμασταν στον μητροπολιτικό ναό αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου παρακολουθώντας την Θεία Λειτουργία,  παραμέναμε στην Δοξολογία και ακολουθούσαμε στο μνημείο Ηρώων όπου γινόταν η κατάθεση στεφάνου. Στην συνέχεια οι μαθητές των Δ΄- Ε΄- Στ΄ συγκεντρώνονταν και η παρέλαση ξεκινούσε. 


Στην παρέλαση  σας καμαρώναμε ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές να βηματίζετε όχι μονάχα προς το σκοπό της διαδρομής αλλά να βαδίζετε αγέρωχα προς το μέλλον! Παρελαύνοντας με τη στολή του σχολείου μας – με το σήμα- αλλά και με τις παραδοσιακές στολές, μπαίνατε στο πετσί των ηρώων του χτες για να ετοιμαστείτε να γίνεται εσείς οι ήρωες του αύριο της Ελλάδας μας. Οι γονείς σας κι εμείς σας χειροκροτούσαμε και τα μεγάφωνα του Παλαιού Φαλήρου διαλαλούσαν τους εθνικούς παιάνες, τα δημοτικά μας τραγούδια!


Μα να που μοιάζουν όλα να πάγωσαν. Εκείνο το ημιστίχιο του εθνικού μας ποιητή «γιατί τα ‘σκιαζε η φοβέρα» φόρεσε ξαφνικά έναν άλλο μανδύα και ξαναφανερώθηκε στη ζωή μας. Όχι σαν εχθρός στα σύνορα αλλά σαν ένας πανανθρώπινος εχθρός που μας έκλεισε στα σπίτια μας στερώντας μας τη δυνατότητα να γιορτάσουμε όπως το θέλαμε.

Τι θα κάνουμε λοιπόν; Πώς θα πάρουμε πίσω τη γιορτή μας; Μπορούμε;
Μπορούμε βέβαια! Ας γυρίσουμε πίσω στα 400 χρόνια της πικρής σκλαβιάς κι ας σκεφτούμε πόσες φορές το γένος μας χρειάστηκε να κάνει υπομονή, να κλειστεί στα σπίτια, να χαμηλώσει τη φωνή, να χαμηλώσει το φως, να σιωπήσει, να περιμένει.

Ας συλλογιστούμε πόσες φορές, πόσα ατέλειωτα βράδια άνθρωποι σαν κι εμάς, παιδιά σαν κι εσάς έκαναν υπομονή περιμένοντας να ρθει πάλι η Άνοιξη της Λευτεριάς. Ας φέρουμε στο μυαλό μας όλους εκείνους που δεν έκαναν υπομονή μόνο για τους ίδιους, για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους. Όχι! Έκαναν υπομονή για το Γένος, δηλαδή για όλους τους Έλληνες. Για τους Έλληνες που είχαν φύγει πριν από αυτούς αλλά κυρίως για εμάς! Ναι, για εμάς, για τους Έλληνες τους μέλλοντος τους, τους Έλληνες του σήμερα! Γιατί ακόμα κι αν ήξεραν ότι εκείνοι θα φύγουν, τους ένοιαζε το Γένος, δηλαδή εμείς.

Να τι τους χρωστάμε λοιπόν! Όχι μόνο σ αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Αλλά και σ’ αυτούς που έκαναν υπομονή σαν το σπόρο που περιμένει κρυμμένος στο χώμα μέχρι να έρθει ο κατάλληλος καιρός.
Να λοιπόν το «δώρο» της δυσκολίας που ζούμε! Μα δεν είναι μόνο αυτό! Είναι κι άλλα πολλά. Είναι η δυνατότητα -έστω και κατ’ ανάγκην- να μαζευτούμε όλοι μαζί σαν οικογένεια στο σπίτι μας. Είναι η ευκαιρία να καταλάβουμε πόσα απ’ αυτά που θεωρούσαμε «σημαντικά» στη ζωή μας είναι τελικά ασήμαντα. Είναι η ευκαιρία να αναδειχθούν πολλές καλές πλευρές του λαού μας. Είναι η ευκαιρία να ζήσουμε την ομόνοια. Να τι δώρα θα πάρουμε μέσα από τη δυσκολία μας! Κι όλα αυτά θα τα κουβεντιάστε με τους γονείς και τα αδέρφια σας. Βέβαια και μαζί θα τα κουβεντιάσουμε όταν από κοντά ξαναβρεθούμε! Μέχρι τότε σας εύχομαι μέσα από την ψυχή μου:
Παιδιά μου αγαπημένα, Χρόνια πολλά!
Η Παναγία μας να μας προστατεύει!
Με την πατρίδα μας Ελεύθερη!
Με την ψυχή μας Ελεύθερη!
Με το θάρρος μας ακλόνητο!
Ενωμένοι, δυνατοί, Ελεύθεροι!
Οι αγαπημένοι σας δάσκαλοι κι εγώ σας φιλούμε όλους!

Η  διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας


Υ.Γ. Χαιρόμαστε πάρα πολύ με τα έργα σας που λαμβάνουμε και είναι πάρα πολλά. Θα παρακαλούσαμε να στέλνετε μόνο ένα έργο ο καθένας για να μπορέσουμε να τα αναρτούμε όλα. Φυσικά εσείς όλα τα  έργα σας μπορείτε πλέον να τα στέλνετε στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, με τους οποίους όλοι επικοινωνείτε!

Αυτή την εβδομάδα το θέμα είναι: Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ.
Μέχρι την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου