Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Α' τάξη: "Διατροφούλα Πυραμιδούλα και Αστυνόμος Δόντης εναντίον Ρούλη Φατούλη και Δόνας Τερηδόνας!" (Εργαστήρια Δεξιοτήτων)

Οι μαθητές των δυο τμημάτων της Α' τάξης ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα εργαστήρια δεξιοτήτων του 1ου θεματικού κύκλου "Ζω καλύτερα-Ευ ζην" με τίτλο "Διατροφούλα Πυραμιδούλα και Αστυνόμος Δόντης εναντίον Ρούλη Φατούλη και Δόνας Τερηδόνας!" .  Στόχος των εν λόγω εργαστηρίων ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν σωστές και υγιεινές  διατροφικές συνήθειες που θα τους εξασφαλίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Μέσα από τη διερευνητική- ανακαλυπτική μέθοδο και την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, οι μαθητές οδηγούνται στην υιοθέτηση και αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες, καθώς και με την υγιεινή του στόματος και των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος οι μαθητές προέβησαν ενδεικτικά στις ακόλουθες δραστηριότητες.
Αρχικά, δημιούργησαν σε βιβλιαράκι τις πέντε διαφορετικές οικογένειες των τροφίμων, κατασκεύασαν ατομικά σε χάρτινο πιάτο το "μοντέλο" της υγιεινής διατροφής ενώ κατασκεύασαν ομαδικά και την αφίσα της "Διατροφούλας Πυραμιδούλας" (πυραμίδα μεσογειακής διατροφής). 
 

 



Στη συνέχεια, σε σχετικό φύλλο εργασίας αλλά και μέσω σχετικών βίντεο, γνωρίσαμε τα μέρη του δοντιού, τις κατηγορίες τους (νεογιλά, μόνιμα) αλλά και τη σωστή μέθοδο βουρτσίσματος των δοντιών και τη διατήρησης της στοματικής υγιεινής.


Παράλληλα, οι μαθητές κατασκεύασαν σουπλά, όπου αποτύπωσαν τις ωφέλιμες και βλαπτικές για τα δόντια τροφές ενώ διαβάσαμε και σχετικά παραμύθια. 
 

Έπειτα, οι μαθητές εκφράστηκαν εικαστικά και δημιουργικά μέσω της τέχνης, ζωγραφίζοντας τη συνέχεια ενός πίνακα ζωγραφικής με θέμα φρούτα και λαχανικά που τους είχε δοθεί μισός σε φωτογραφία.
 


Ακόμα, κατασκεύασαν τα δικά τους "Φρουτοημερολόγια" ενώ έφτιαξαν τη δική τους τρίλιζα, την οποία κι απόλαυσαν παίζοντας!
 



Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη διδακτική μας επίσκεψη στην «Τροφούπολη» , όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από ποικίλες παιγνιώδεις δραστηριότητες να εμπεδώσουν την αποκτηθείσα γνώση πάνω στο  θέμα του εργαστηρίου. 
 










Τέλος, δόθηκε στα παιδιά μια φόρμα αυτοαξιολόγησης, σύμφωνα με την οποία έπρεπε τα ίδια να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τους (πρωί και βράδυ) σε εβδομαδιαία βάση. Όποιο παιδί ολοκλήρωνε επιτυχώς την... «αποστολή» επιβραβευόταν με το "Δίπλωμα Γερού Δοντιού". 
 
 
 

Φυσικά, όλοι οι μαθητές πέτυχαν τον στόχο κι έζησαν τη χαρά της επιβράβευσης!

 


 
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου