Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου

Αυτό κρατάει ανάλαφρο
μεσ’ την ανεμοζάλη
το από του κόσμου τη βοή
πρεσβυτικό κεφάλι,

αυτό το λόγο θα σας
πω δεν έχω άλλο κανένα
Μεθύστε με τ’ αθάνατο
κρασί του Εικοσιένα!

 Κωστής Παλαμάς

 

Αγαπημένα μας παιδιά, εμπνευσμένοι μας μαθητές, άξια Ελληνόπουλα!

Οι δάσκαλοι σας κι εγώ προσωπικά χαιρόμαστε που το 2021 γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Εθνεγερσία. Πολλά είπαμε στα μαθήματα κατά την τηλεκπαίδευση. Τώρα όμως σας περιμένουμε στο σχολείο μας με ένα ΜΟΥΣΕΙΟ εμπνευσμένο από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821. 

Το Μουσείο μας δημιουργήθηκε από αντικείμενα που υπήρχαν στα Αρχεία του σχολείου και σας υποδεχόμαστε. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2020-2021 δεν επιτράπηκε να επισκεφθείτε κάποιο Μουσείο, ούτε να γίνει κάποια εκπαιδευτική επίσκεψη. 

Έτσι δημιουργήσαμε για σας μια ωραία ευκαιρία. Επίσκεψη και μάθημα Ιστορίας μέσα στο σχολείο μας στον Ισόγειο Πολυχώρο. Ταξιδέψτε μέσα από τις φωτογραφίες.


Θα δείτε φορεσιές παραδοσιακές, σημαίες, συνθήματα, πορτραίτα ηρώων κ.α.

Για παράδειγμα

1-   Στολή που φοράει ο Εύζωνας.  Η λέξη «Εύζωνος» ( από την πρόθεση «ευ» & το ρήμα «ζώννυμι ή/και ζωννύω» & -κατά συνέπεια  σημαίνει αυτόν, ο οποίος είναι  «καλώς ζωσμένος» ενώ συναντάται και στα Έπη του Ομήρου,  προσδιορίζοντας τους πολύ ψηλούς, εύρωστους & καλά ζωσμένους πολεμιστές.

2-   Τη φουστανέλα, που ελευθέρωσε την Ελλάδα, έγινε ΣΥΜΒΟΛΟ της παλικαριάς και της ανδρείας και τη φορά, μέχρι σήμερα, ο απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ  με περηφάνεια & καμάρι.


Η Διευθύντρια 

Αγγελική Μαστρομιχαλάκη



 








Παραδοσιακή στολή Πωγωνίου από την οικογένεια της μαθήτριας Ε. Λιάλιου, Α1

Και μια ωραία έκπληξη! Φιγούρες εμπνευσμένες από την ελληνική επανάσταση, τις οποίες παραχώρησαν για το Μουσείο του σχολείου η οικογένεια Μπόμπολα (Β1 -Ε1):




Κούκλα φτιαγμένη με παραδοσιακή στολή από τη Μαρκέλλα Κομματά Ε1! 


Αυθεντικά ταγάρια από τη Θεοδώρα Φράγκου Ε1!

 

Αυθεντική λονδρέζικη έκδοση του 19ου αιώνα που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα. Περιλαμβάνει επίσης έργα που έγραψε ο ίδιος. Παραχώρηση από την οικογένεια Ο. Ζερβού - Γ1 




H ΜΟΔΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ 1821
Με αφορμή την επανάσταση του 1821 και τις επιρροές της στην Τέχνη, η εκπαιδευτικός των Εικαστικών Ευνίκη Σαμαρά,  δημιούργησε  με την τεχνική του  Οrigami δύο  σύγχρονα ρούχα, ένα φόρεμα και ένα πουκάμισο. Η εικαστικός μας διακόσμησε  το φόρεμα ενώ το πουκάμισο φιλοτεχνήθηκε από τον μαθητή της Ε1 Σιαογί Σ. υπό την καθοδήγηση και επίβλεψή της. 


 

Η Εκπαιδευτικός των Εικαστικών Ευνίκη Σαμαρά, έπειτα από τη διδασκαλία των <<Ανθρώπων>> του Γαΐτη, με τη  συμβολή των Γιώργου Π. της Στ1 τάξης, Ροβέρτου Κ. και Γερασίμου Γ. της ΣT2 τάξης,  δημιούργησε ένα ταγάρι, στο οποίο απεικονίζονται οι Ήρωες της Επανάστασης Γ. Καραϊσκάκης, Θ. Κολοκοτρώνης  και Λ. Μπουμπουλίνα που φιλοτέχνησαν οι μαθητές με μινιμαλιστική οπτική!





Οι μαθητές της ΣΤ τάξης καθισμένοι στο σχολικό μουσείο μας, απόλαυσαν την υπέροχη διαδικτυακή ξενάγηση στην ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ από τη λοχαγό κ. Ψυχογιού!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου